Beneficiile stretching-ului și exemple de exerciții rapide

Muschii tăi au nevoie de puțină relaxare. La fel și tu, doar că tu nu poți țipa atunci când ești încordat. Ei o fac. Tensiunea musculată, durerile, postura dificitară sunt doar câteva dintre problemele cu care ne confruntăm atunci când avem o activitate sedentară. Vestea bună este că poți preveni aceste neplăceri prin exerciții simple, pe care le putem face acasă sau la birou. Singura condiție este să le faci corect. Mai precis, să nu îți îndoi spatele, să nu te apleci brusc și să nu forțezi dacă nu poți.

Iată care sunt câteva dintre beneficiile strechingului:

• Îmbunătățirea flexibilității
• Îmbunătățește performanța din timpul antrenamentelor
• Îmbunătățește fluxul sangvin la nivelul mușchilor
• Îmbunătățește postura
• Ajută la eliminarea și diminuarea durerilor de spate
• Ajută la eliberarea stresului
• Dacă e ceva ce toată lumea ar trebui să știe despre streching, e că toată lumea ar trebui să practice acest tip de mișcare.

Există mai multe tipuri astfel de exerciții:

Static – în care trebuie să menții o anumită pentru anumite perioade de timp. Acest tip de streching este cel mai indicat să fie realizat după antrenamente

Dinamic – sunt tipurile de exerciții realizate de obicei înaintea începerii unui antrenament.

PNF – o prescurtare de la proprioceptive neuromuscular facilitation – acesta este un tip de streching la care este nevoie, cel mai adesea de un partener care să ajute la realizarea tipurilor de mișcări.

Iată cum să introduci strechingul cât mai ușor în rutina ta:

  • Începe cu puțin – pentru primele săptămâni propuneți să faci streching de câteva ori pe săpămână. Odată ce vă obișnuiți cu o astfel de rutină, puteți să creșteți frecvența acestora la fiecare zi
  • Nu exagera – nu ai nevoie de sesiuni interminabile de streching, ci de exerciții bine alese cu care voi să învățați să fiți consecvenți.
  • Concentrează-te pe execuție – nu e important numărul de repetări pe cât este important ca mișcările să fie executate corect astfel încât exercițiile să-ți aducă cele mai multe beneficii.
  • Include doar câteva mișcări de streching atunci când stai la birou – probabil pentru majoritatea dintre voi, durerile de gât și spate, cauzate de statul în poziții incomode la birou, sunt cele mai frecvente. Mai bine decât să tratați, este să evitați apariție acestor dureri. Pentru asta, sunt suficiente câteva minute de streching după 3-4 ore petrecute cu umerii și capul către înainte, în fața ecranelor.
  • Sincronizează strechingul cu alte tipuri de activități – de exemplu, poți face o scurtă sesiune de streching în timp ce asculți un podcast sau în timp ce te uiți la știri.
  • Streching înainte să te culci – dacă vă întrebați când fac eu streching, ei bine, mie îmi place să fac asta înainte să mă culc. Mă ajută sa-mi relaxez mușchii și să mă pregătesc cu adevărat pentru odihnă.

Cel mai mult îmi plac exercițiile pentru spate și cele pentru gât. Începe-ți ziua cu streching – doar 1-2 minute de streching, atunci când te ridici din pat te pot pregăti pentru tot ce te-ar putea aștepta pe parcursul unei zile. Înainte sau după antrenament? Și înainte și după antrenament. Înainte de antrenament faceți mișcări de streching dinamic, care să vă pregătească articulațiile pentru exerciții, iar după antrenament, faceți streching static, în care să mențineți pozițiile pe perioade de minimum 15 secunde.

Vrei să fii la curent cu programul antrenamentelor?

Sau vrei să prinzi ofertele la cele mai noi produse de nutriție? Intră în comunitatea WellUp cu un singur click.