Cum pot face sport acasă cu antrenori acreditați?

Trăim vieți agitate și foarte aglomerate și poate fi chiar dificil să găsim timpul necesar pentru antrenamente, mers la sală etc. Poate fi sportul acasă soluția?

Răspunsul scurt: Da!

Iată cele mai mari avantajele pentru cei care vor să înceapă un program de sport, dar nu au timp pentru să meargă la sală: flexibilitate și timp câștigat.

Flexibilitatea este un aspect important atunci când vrei să faci sport regulat și asta pentru că făcând sport acasă, îți poți face programul în funcție de nevoile tale. Practic, te poți antrena când îți dorești și nu mai trebuie să ții cont de programul sălii de sport sau de situațiile neprevăzute (cum au fost cele din pandemie) când sălile se închid.

Timp câștigat: știm prea bine cum este traficul în oraș, mai ales la orele la care majoritatea dintre noi terminăm programul de lucru. Atunci când te antrenezi de acasă, nu mai există riscul de întârzieri cauzate de blocajele din trafic și poți folosi timpul pe care l-ai fi petrecut în trafic pentru a te antrena.  În plus, nu trebuie să stai la rând așteptând să folosești echipamentele din sală sau așteptând să faci duș după antrenament. Vei câștiga și timpul pe care l-ai fi petrecut în trafic, întorcându-te de la sală.

Și dacă te numeri printre cei care vor să facă sport acasă, iată clasele WellUp  care te vor ajuta să-ți atingi obiectivele

Alte avantaje atunci când facem sport acasă.

Costul – Nu o să mai ai cheltuieli neprevăzute la sală și nici bani în plus pe transport nu vei mai da. La început, este necesar să investești în câteva elemente de echipament (saltea de exerciții, câteva gantere cu greutăți diferite sau benzi elastice), dar pe acestea le poți folosi un timp îndelungat, fără să fie nevoie să mai cheltui alți bani.

Igienă – știm deja că nu toți oamenii igienizează echipamentele după ce le folosesc la sală. Atunci când te antrenezi acasă, ești singurul care folosește echipamentul și vei știi mereu că toate accesoriile  sunt curate.

Intimitate – sălile de sport pot fi, pentru mulți dintre noi, un loc cu multe priviri indiscrete. Un lucru de luat în calcul mai ales când ești la începutul unui program de antrenamente, când încă nu ești sigur cum să execuți toate mișcările și când poate nu vrei, pur și simplu să știi că există posibilitatea ca alți oameni să te privească. Sportul pe care îl faci acasă te scapă de toate privirile indiscrete și ai libertatea să te miști așa cum simți.

Muzica – fiecare dintre noi are preferințe individuale când vorbim despre tipul de muzică preferat atunci când ne antrenăm. Acasă, poți face sport pe ce fel de muzică preferi, cu volumul la maximum sau cum vrei tu.

Poți purta ce vrei tu – nu te vei mai lovi de situația în care ajungi la sală și realizezi că ți-ai uitat adidașii. Acasă, echipamentul va fi mereu acolo și vei putea să alegi exact ce îți dorești tu să porți. Poți face exercițiile chiar fără încălțăminte.

Antrenamentele realizate la domiciliu nu sunt pentru toată lumea, dar poate vei afla că ție ți se potrivesc.

Este întotdeauna indicat, să experimentezi ca să afli cu siguranță ce îți place cel mai mult. O să îți fie mai simplu și mai la îndemână să faci ceva cu plăcere. Asta te va ajuta să ai constanță în antrenamente și să faci din sport, oriunde îl realizezi, un obicei.

Cât de des trebuie să te antrenezi?

Cât de des vrei. Poți alege să faci antrenamente mai scurte ca durată zilnic sau poate vei dori să faci antrenamente mai lungi și mai intense de câteva ori pe săptămână. Te antrenezi acasă și deci, poți face lucrurile în funcție de nevoile și preferințele tale.

Dacă vorbim totuși despre un minimum necesar de antrenamente pe săptămână, este bine să știi ca 3-4 antrenamente de 40 de minute pe săptămână te vor ajuta să ajungi mai repede la kilogramele dorite sau la forma fizică dorită.

De ce echipament ai nevoie?

Răspunsul la această întrebare depinde și de obiectivul tău și poate fi util să discuți cu un specialist care să te ajute să-ți stabilești un obiectiv și care să-ți spună ce echipament este necesar să folosești ca să ajungi acolo unde îți dorești.

Ca să simplificăm puțin lucrurile, cel mai adesea sunt cumpărate următoarele: saltea pentru exerciții (poți găsi unele chiar aici- poți pune link din site), gantere cu diferite greutăți, benzi elastice.

Și dacă te întrebi dacă poți face sport și fără echipament, răspunsul este da. O mare varietate de exerciții pot fi făcute doar cu greutatea corpului. Dar aici te poți lovi de lipsa de inspirație și se plictiseală pentru că nu vei dori, cel mai probabil, să faci mereu aceleași mișcări. În situația asta, poți utiliza varietatea de clase din platformă și vei vedea că specialiștii noștri vă oferă o mulțime de posibilități și exerciții.

Ce fel de exerciții trebuie să faci?

Este o chestiune de obiectiv, de preferințe personale, dar și de nevoi individuale (ex.: istoric medical). Și dacă nu te simți inspirat și nu știi ce exerciții să faci, te poți documenta și poți experimenta, așa cum spuneam și mai sus. Poți încerca mai multe tipuri de clase și să vezi care este tipul de antrenament care te ține prezent.

O platformă online cum este WellUp îți oferă o gamă variată de clase, cu specialiști în domeniu care îți vor explica nu numai ce exerciții să faci, dar și cum să le faci astfel încât antrenamentele acasă să fie eficiente și fără risc de accidentări.

Este nevoie să faci cardio?

Dacă de exemplu obiectivul tău este să slăbești, atunci este indicat să introduci și exerciții cardio în rutina ta de exerciții. Și dacă te întrebi când este cel mai bine să faci acest tip de exerciții, ai aici un articol despre când este indicat să faci cardio.

În cât timp vei observa primele rezultate?

Primele rezultate le poți vedea chiar după primele antrenamente.

Iată ce vei observa când te vei apuca de sport:

  • Vei dormi mai bine;
  • Vei avea mai multă energie;
  • Hainele îți vor veni mai bine;
  • Vei fi mai puțin stresat;
  • Vei avea mai multă încredere în tine;
  • Te vei concentra mai bine .

Poți slăbi atunci când faci sport acasă?

Atunci când discutăm despre scăderea în greutate, trebuie să avem întotdeauna în vedere două aspecte: exercițiile fizice regulate și deficitul caloric.

Aceste două elemente, împreună, reprezintă de fapt rețeta succesului atunci când obiectivul este scăderea în greutate. Și un alt aspect, la fel de important: odihna.

Dacă nu vrei să-ți bați capul cu număratul caloriilor și cu tot felul de calcule pentru aflarea necesarului caloric sau a necesarului proteic, specialistul nostru în nutriție te poate ajuta.

Exercițiile pe care le faci acasă pot fi la fel de eficiente ca cele realizate la sala de sport, dar este important să crești mereu intensitatea (fie prin numărul de repetări, fie prin greutățile utilizate) și să ai grijă la realizarea mișcărilor pentru că atunci când faci sport acasă nesupravegheat, riscul de accidentări este mai mare.
Dacă ți se pare complicat și nu știi când trebuie să crești intensitatea antrenamentelor sau cum să execuți corect mișcările, un antrenor personal se poate dovedi de un real ajutor.

În concluzie, poți avea rezultate atunci când faci sport acasă. Există, așa cum ai văzut, o serie de avantaje atunci când optezi pentru un astfel de antrenament și este destul de simplu să ai echipamentul necesar la îndemână.

Vrei să fii la curent cu programul antrenamentelor?

Sau vrei să prinzi ofertele la cele mai noi produse de nutriție? Intră în comunitatea WellUp cu un singur click.